Wat als we je vertelden dat er een supplement bestaat dat helpt om effectiever vet te verliezen, je eetlust beter onder controle te houden, spiermassa te behouden en je prestaties in de sportschool te verbeteren? ‘Dat is te mooi om waar te zijn!’ zou je waarschijnlijk roepen. Nou, eigenlijk bestaat het echt en het beste nieuws is: het is helemaal gratis!

Het heet namelijk: slaap.

Hoewel je dit ‘supplement’ niet elke avond lekker gemakkelijk kunt innemen met een glaasje water, is een goede slaapkwaliteit één van de krachtigste hulpmiddelen voor een goede gezondheid. Op deze vier gebieden verbetert slaap volgens wetenschappers ons leven:

1. Slaap helpt bij effectief vetverlies
Volgens de wetenschap houdt verminderde slaaptijd direct verband met een verhoogde body mass index (BMI), lichaamsvetpercentage en visceraal vet. Door chronisch slaapgebrek kom je in de loop van de tijd niet alleen aan, maar vet nestelt zich dan ook vaker op plaatsen waar je het niet kunt gebruiken: rondom je organen. Dit noemen ze visceraal vet en is gekoppeld aan ziektes zoals type 2-diabetes.
Tijdens een studie werden twee groepen mensen gemonitord. Beide groepen kregen dezelfde, beperkte hoeveelheid calorieën, hetzelfde soort voeding en dezelfde mate van beweging. De ene groep sliep 8,5 uur en de andere slechts 5,5 uur. Van de groep die langer sliep, bedroeg van het totale gewichtsverlies 55% aan vet. Terwijl de groep met slaapgebrek minder dan de helft verloor, waarvan slechts 25% afkomstig van lichaamsvet.
Op dit gebied zijn meerdere onderzoeken gedaan, en ze ondersteunen allemaal de conclusie dat slaap bij een caloriearm dieet helpt om spiermassa te behouden en lichaamsvet vrij te maken. Is dit dan een reden om de hele dag in bed te liggen? Zeker niet! Het lichaam is bij teveel slaap juist geneigd om meer spierweefsel te verliezen en meer vetweefsel te behouden bij hetzelfde totale gewichtsverlies.

2. Slaap brengt regelmaat in je eetlust
Mensen die minder slapen lopen 40% meer risico om na het afvallen weer aan te komen. De reden hiervoor is dat het met een chronisch slaapgebrek op lange termijn lastiger is om de dagelijkse calorie-inname te beheersen. Dit wordt veroorzaakt door schommelingen in de balans tussen de hormonen leptine en ghreline. Leptine is het verzadigingshormoon en ghreline is het hongerhormoon. Bij slaaptekort wordt de productie van leptine verminderd en die van ghreline verhoogd. Zelfs één nachtje woelen en draaien kan deze twee belangrijke hormonen op een negatieve manier beïnvloeden.
Helaas gaan we door slaapgebrek niet alleen meer eten maar eten we vooral veel meer calorierijk voedsel, zoals chips, pizza, patat…enz. Omdat dit soort voedsel de honger niet goed stilt, eten we er ook vaak extra veel van.

3. Slaap voorkomt spierverlies
Onderzoek wijst uit dat slaapgebrek een negatieve invloed heeft op de processen die onze spiermassa beïnvloeden. Het veroorzaakt bijvoorbeeld een afname van testosteron, en spiereiwitsynthese (het belangrijkste bestanddeel voor veranderingen in spiergrootte). Dit heeft een bewezen negatief effect op spiergrootte, prestaties tijdens de training en op het herstel na training.
Ook zag men bij mensen met een slaapgebrek een afname van de ruststofwisseling ten opzichte van personen die ongeveer 8 uur per nacht slapen. Dit betekent dat je na een lekker nachtje slapen meer calorieën kunt eten en minder hoeft te doen om hetzelfde gewicht te behouden.

4. Slaap helpt je presteren in de sportschool
Een slaapgebrek van slechts twee uur kan al een offday in de sportschool veroorzaken. Dit komt voornamelijk omdat we dan het gevoel hebben dat inspanningen veel meer moeite kosten. Wat zijn die gewichten dan opeens zwaar! Ons vermogen om met ongemak om te gaan neemt af bij weinig slaap. Hierdoor trainen we met minder gewicht, staken we onze herhalingen sneller of gaan zelfs helemaal niet sporten.

Genoeg redenen dus om vanavond op tijd onder de wol te kruipen!

Slaap lekker!