Dat ons lichaam ‘het doet’ nemen we dagelijks voor lief. Maar wat als je tijdelijk niet meer op je lijf kunt vertrouwen? Hier mijn 3 beste ruggensteuntjes voor een vertrouwens-reset:

Vertrouwen in je eigen lijf, het is een kwetsbaar goed. Na een ziekte, zoals een hersenbloeding of een burn-out, blessure of een aandoening zoals een hernia of een gescheurde meniscus kan het zomaar zoek zijn. Voor je gevoel heeft je lijf je in de steek gelaten. Waardoor je onzeker bent geworden. Omdat je van die pijn en angst af wilt, pas je – al dan niet onbewust – je beweeg- en leefpatroon aan. In het begin is dat vaak ook nodig, en goed voor je herstel. Maar vaak houden we er veel langer dan noodzakelijk aan vast. Zo durven veel mensen jaren na een hernia nog steeds geen zware dingen te tillen. Men denkt dan ten onrechte dat die rug voor altijd zwak is. Je eigen angstige gedachten houden je tegen om te checken of het dit wel waar is. Met deze 3 tips bouw je aan vertrouwen: 

1. Loop er niet voor weg
Vermijdt de bewegingen of situaties waarvoor je bang bent niet. Daag jezelf juist uit en begin met kleine stapjes. Had jij een gescheurde meniscus en denk jij dat je nooit meer kunt hardlopen? Begin iedere dag met een stukje fietsen en zet, naarmate het beter gaat, je versnelling steeds wat zwaarder. Van daaruit ligt de weg naar rennende belasting open.

2. Denk positief
Zit je lichaam vast, of zijn het je gedachtenpatronen die in kringetjes ronddraaien? Volg jij angstige richtingaanwijzers of ben je bang voor mogelijke pijn, dan kan je lichaam niet ontspannen. Het staat continue strak waardoor iedere beweging stram en oncomfortabel aanvoelt. Waarmee je angst in stand wordt gehouden: ‘Zie je wel dat het niet gaat…’ Volg daarom alleen positieve gedachten, want de kans dat het wél goed gaat, is minstens net zo groot.

3. Sta stil bij je vorderingen
Vaak focussen we alleen op wat we níet kunnen. Waardoor we onze eigen mogelijkheden enorm onderschatten. Had jij bijvoorbeeld een frozen shoulder, dan was er een periode waarin een trui aantrekken of het keukenkastje openen al niet ging. Op een bepaald moment kun je dit weer, en zelfs veel meer! Wil je dus bijvoorbeeld weer tennissen? Werk daar dan naartoe. Je kunt nu tenslotte ook weer die trui aantrekken.

Vind je deze tips in de praktijk toch spannend of lastig? Weet dat je het niet solo hoeft te doen. Sámen bouwen we het vertrouwen in je lichaam weer op.