De mentale gezondheid is in Nederland op zijn dieptepunt. Voor veel mensen kan het lastig zijn om 24/7 mentaal fit te blijven, omdat de dagelijkse beslommeringen van het leven hun tol eisen van ons emotionele en geestelijke welzijn. Veel mensen voelen zich neerslachtig en somber en ervaren stress.

Het maakt niet uit wie je bent, of je werkt of naar school gaat, fulltime ouder bent of in een sabbatical zit. Werk, school, thuissituaties en zelfs sociale activiteiten kunnen stressvol worden en soms zelfs als overweldigend ervaren worden. En zijn moeilijk van je af te schudden zonder een echte oplossing. Wanneer de psyche en/of emoties in overdrive staan, zijn er veel manieren om dit om te zetten in positieve energie, en sporten is daar een van.

Het is niet nieuw dat bewegen een goede uitwerking heeft op je humeur, maar steeds meer onderzoek laat zien dat de positieve invloed groter is dan we dachten. Krachtige lichaamsbeweging bevordert de serotonine en dopamine productie in de hersenen. Deze stofjes hebben invloed op hoe je je voelt, denkt en handelt. En bevorderen dus een goed humeur en gevoel van welzijn en beschermen je tegen de negatieve effecten van stress. Dierstudies hebben zelfs aangetoond dat door sporten een verhoogd hersenvolume wordt gecreëerd!  Dit heet neurogenese, en speelt essentiële rol in belangrijke processen zoals leren en geheugenopslag in de hersenen ook helpt het je emotionele sturing.

Daarnaast wordt van sporten fitter wat samen met je goede humeur zorgt voor een flinke dosis zelfvertrouwen! Maar hoe pakken we dat dan aan?

Maak van bewegen een keuze, geen moeten

Het creëren van een leuke en boeiende trainingsomgeving zorgt ervoor dat we willen sporten, in plaats van het gevoel te hebben dat we moeten sporten. Deze tips kunnen je helpen om het leuk te maken:

Maak bewegen sociaal
Volg een Pilates of Yogales met vrienden of ren met een groep mensen die je leuk vindt. Wanneer sporten leuk is, wordt het iets waar je naar uitkijkt en blijft doen.

Vind een sport die je leuk vindt
Mensen hebben meer kans om vast te houden aan gewoontes als ze het leuk vinden, dat geldt ook voor sporten! Of het nu kickboksen of hardlopen is, Zumba of personal training, als je het leuk vindt, ga je door.

Voel de fysieke en psychische verandering
Sta erbij stil hoe beweging je laat voelen, zowel tijdens het sporten als je klaar bent. Meestal leidt één goede beslissing - zoals hardlopen of een les volgen die je leuk vindt - tot anderen, waaronder het eten van gezonder voeding. Als bonus kun je een paar kilo afvallen, sterker worden en je uithoudingsvermogen vergroten.

Happy hormoonday!