Wist je dat de traditie van ‘Goede voornemens met Nieuwjaar’ maar liefst 4.000 jaar oud is? Destijds ging het meer over praktische zaken zoals het teruggeven van geleend gereedschap. Tegenwoordig hebben goede voornemens vooral te maken met leefstijl.

Wist je ook dat het slechts 8% van de mensen lukt om zich ook aan goede voornemens te houden? Hoge verwachtingen koesteren gooit, net als te vage doelstellingen hebben, vaak roet in het eten. Ook een praktisch plan van aanpak ontbreekt bij velen regelmatig. We denken daarbij te ver vooruit. In gedachten koppelen we dat goede voornemen direct aan de meest fitte versie van onszelf. Nu is positief denken natuurlijk prima, maar dat mooie plaatje is niet compleet zonder het duo Tijd & Inspanning.

Wil jij je goede voornemens wél laten slagen? Blijf dan niet dromen, maar denk goed na over je doel en maak het concreet. ‘Meer sporten’ werkt stukken minder goed dan ‘Ik ga op dinsdag en vrijdagavond om 19:30 uur sporten’. Teveel willen is ook een valkuil, begin daarom met kleine gedragsveranderingen. Zitten die er eenmaal in, dan werk je stapsgewijs naar de volgende kleine verandering toe. Neem je je voor om weer 2 x per week 10 km hard te lopen, start dan niet meteen met 10 km maar bouw het op met 2 x 5 kilometer. Op die manier hou je het ook op de lange termijn vol en werk je steeds ergens naartoe.

Gedrag verander je niet 1-2-3, dus wees daar realistisch over en geef jezelf tijd.  Denk ook goed na over jouw persoonlijke instinkers en verleidingen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met het aanbod van taart op een verjaardag als je je hebt voorgenomen om af te vallen? Wat ga je zeggen? Wat hierbij helpt is om jezelf steeds het Waarom te blijven voorhouden. Waarom doe je het ook alweer en voor wie? Juist ja, voor jezelf! De belangrijkste factor om voornemens te laten slagen is motivatie!

Overigens is 1 januari ook maar gewoon een datum, net als alle andere data. Iedere dag is een perfecte dag voor een goed begin!